Робот-пилосос iRobot Roomba — інноваційний прибиральник, в якому застосовуються найпередовіші технології в галузі дизайну й штучного інтелекту. У цій статті ми розглянемо, як ці технології працюють та взаємодіють із навколишнім середовищем.

 

"Мозок робота" — система навігації iAdapt, — дозволяє роботу обчислювати площу приміщення та обходити перешкоди.

Для цього у iRobot Roomba є кілька органів чуття:

  • інфрачервоні датчики, які відчувають перешкоди та уповільнюють робота при наближенні до них;
  • бампер м'якого торкання — за допомогою нього робот «намацує» приміщення та визначає його площу;
  • датчик пробігу, розташований під переднім колесом, вимірює пройдену роботом відстань. Це також потрібно для обчислення площі.
  • Датчик детекції забруднень — акустичний сенсор, який відчуває найбрудніші місця поверхні, відповідно робот приділяє більше часу для прибирання таких місць.

 

Детальніше дивіться у нашому відео:

  • Таким чином, збираючи інформацію про приміщення, робот-пилосос Roomba складає оптимальні алгоритми руху для прибирання всього доступного простору. Залежно від обставин, Roomba може вибирати один із алгоритмів руху:
  • по спіралі;
  • вздовж стін;
  • рух по прямій, перетинаючи приміщення у різних напрямках;
  • навколо ніжок меблів.

 

Маршрут руху робота-пилососа iRobot Roomba

Головне завдання робота-пилососа iRobot Roomba — прибрати все приміщення, пройшовши кожне місце по 2-3 рази, включаючи зони під меблями та довкола ніжок.

Час роботи робота-пилососа може змінюватись в залежності від розміру приміщення. Середню кімнату iRobot Roomba прибиратиме близько 25 хвилин. Максимальний час роботи, і відповідно, максимальна площа прибирання варіюється в залежності від моделі. Наприклад, недорогий iRobot Roomba 620 може прибрати до 60 кв. м за 1,5 години. А топова модель iRobot Roomba 790 розрахована на площу до 130 кв. м, на прибирання яких він витратить до 3 годин роботи. Докладніше про відмінності між моделями дивіться в таблиці порівняння роботів-пилососів iRobot Roomba.

 

iRobot Roomba, завдяки підвісці на пружинах може долати перешкоди висотою до 1,5 см – це може бути край килима, або поріжок.

Роботи-пилососи Roomba, починаючи з моделі Roomba 650, мають функцію програмування графіка прибирання. Функцією програмування не володіють тільки базові моделі — Roomba 620 і Roomba 630. Більш детально про відмінності між моделями дивіться на сторінці порівняння роботів-пилососів Roomba.