iRobot Scooba 450 — остання модель лінійки роботів-пилососів для вологого прибирання компанії iRobot. Scooba 450 покликана замінити лідера останніх років — Scooba 390. Нова модель зовні кардинально відрізняється від попередника й почала нагадувати роботів лінійки Roomba. Нова Scooba має класичну круглу форму пилососів iRobot. Корпус робота виконаний із чорного пластику, з яким чудово гармонує декоративне окантування синього кольору. Кнопка запуску Clean знаходиться по центру панелі та підсвічується світлим синім кольором. Хоча не обов'язково так уважно вдивлятися, щоб побачити перевагу дизайну Scooba 450 над моделлю Scooba 390.

 

iRobot Scooba 450 та iRobot Scooba 390

Scooba 450 використовує перевірену часом систему навігації iAdapt. Робот самостійно орієнтується в приміщенні й створює собі маршрут руху. Зазначимо, що кожну ділянку підлоги пилосос буде проходити по 5 і більше разів, що дозволяє видалити забруднення, які не вдалося прибрати з першої спроби.

Робот-пилосос iRobot Scooba 450

Scooba 450 виконує чотириступеневу систему очищення, яка втричі ефективніша, ніж у Scooba 390. Швидкість обертання щітки пилососа більше ніж 600 обертів на хвилину. Це дозволяє видаляти з підлоги навіть старі забруднення. Виробник декларує, що з використанням мийного засобу цей пилосос знищує до 99.3% побутових бактерій.

Scooba 450 виконує прибирання, дотримуючись наступної послідовності дій:

  • перед початком вологого прибирання Scooba збирає з підлоги дрібне сміття й пил, як це робить звичайний пилосос;
  • на поверхню підлоги наноситься вода з мийним засобом, а щітка, що обертається, відтирає бруд;
  • гумовий скребок і вакуумна турбіна прибирають залишки води з підлоги.

 

iRobot Scooba 450 — комплектація

Помітно, що конструкційно Scooba 450 багато чого отримала від моделей Roomba, але, як і раніше, має окремі резервуари для чистої й брудної води. Це дозволяє використовувати лише чисту воду для миття підлоги. Бак відкривається поворотом кришки. Це набагато зручніше, ніж гумові заглушки, що використовувалися в 300 серії Scooba. Синя кришка відкриває відсік для чистої води, сіра для брудної. Додаючи в бак з чистою водою миючий засіб, можна зробити підлогу не тільки чистою, але й безпечною. Наявність зарядної бази зменшує час сушіння та додасть візуального комфорту.

Робот-пилосос для вологого прибирання iRobot Scooba 450

Максимальна простота у використанні

Щоб запустити Scooba 450 у роботу, достатньо натиснути кнопку Clean на верхній панелі. Пилосос може прибрати до 30 квадратних метрів за 40 хвилин. Але ці цифри можуть змінюватись залежно від складності приміщення, кількості меблів, рівня забрудненості тощо

Миючий робот-пилосос iRobot Scooba 450

Загальні особливості з Roomba на цьому не закінчуються. Багато аксесуарів Scooba 450 тепер взаємозамінні з аксесуарами Roomba. Зарядний пристрій, акумулятор, віртуальні стіни тепер є повністю ідентичними. Це дуже зручно для людей, які використовують роботи і для сухого, і для вологого прибирання.

"Наші інженери поставили перед собою завдання і зробили величезний крок у технології автоматичного прибирання підлоги", — коментар Коліна Енгла, голови ради директорів та головного виконавчого директора iRobot Corporation на виставці технічних новинок CES 2014 у Лас-Вегасі.

 

Scooba 450

Висновки

Переваги:

  • відмінна якість прибирання підлоги;
  • робот став значно зручнішим в використанні;
  • сумісність аксесуарів із моделями Roomba;
  • модерний та стильний дизайн.

У 1969 році компанія MowBot Inc. представила першу газонокосарку-робот. Пристрій працював від акумуляторної батареї, заряду якої було достатньо для косовиці 650 м2 газону. Апарат коштував $795 і за всіма параметрами був далекий від сучасних розробок, головна ідея відмови від проводів стала стрімко розвиватися.

Недоліки:

  • менша площа прибирання порівняно з моделлю 390.