Див. першу частину розповіді про роботів.

Роботи-пилососи впевнено набирають популярності й стають поширеним гаджетом серед простих користувачів. Деякі моделі здобули великий комерційний успіх і надовго влаштувалися в квартирах і будинках. Насамперед це стосується одного з перших механізованих прибиральників — iRobot Roomba. Його головне завдання — якісне та повністю автономне прибирання всіх типів покриття для підлоги.

 

iRobot Roomba

Робот-носій Reem-А розроблений іспанською компанією PAL Robotics з метою полегшити пересування людини з великим багажем на вокзалі або в аеропорту.

У 2012 році було представлено комерційний зразок Reem з телеуправлінням, який може не лише перевозити вантаж, а й надавати послуги інформаційного центру.

 

Робот-вантажник Reem Особистий бармен

Якщо відійти від теми переміщення вантажів і виконання рутинних робіт, то легко можна знайти безліч варіантів застосування робототехніки. Робот-бармен Monsieur вміє готувати улюблені напої та визначати вашу появу в квартирі. Ця функція забезпечується за допомогою мобільної програми синхронізованої з Monsieur, а управління здійснюється через Bluetooth або Wi-Fi.

Система може не тільки приймати замовлення зі смартфона, а й самостійно пропонувати подвійні порції, якщо ви, наприклад, затрималися на роботі.

Основна перевага пристрою — кількість коктейлів, які можна запропонувати гостям вечірки. Дванадцять тематичних наборів, серед яких «ірландський паб», «спорт-бар», «безалкогольна вечірка» дають безліч варіантів проведення івента.

 

JIBO: робот-співрозмовник

Робот JIBO — ідея персонального співрозмовника, він ввічливий і чуйний, обов'язково підтримає вас у будь-якому емоційному стані.

У JIBO закладено соціальну модель поведінки, яка полягає в індивідуальному підході до кожного користувача. Пристрій самостійно ідентифікує співрозмовника та розрізняє його настрій, щоб підібрати відповідний алгоритм поведінки для конкретної ситуації.

Використовуючи бездротовий доступ до Інтернету JIBO допоможе знайти рецепти приготування різних страв на сніданок, повідомить про нові листи на пошті, пожартує та розважить цікавою історією, запропонує гарну музику.

 

Робот-товариш JIBO

Робот-товариш коштує близько $500 і є доступним практично всім бажаючим.

Роботи охоронці

Хорошим застосуванням робототехніки стало виконання функцій охорони. І це логічно, адже датчики руху, лазерні далекоміри, тепловізори й камери здатні виявити порушника ще на етапі спроби проникнення, а не за фактом, і відреагувати на це швидше, ніж навіть досвідчений охоронець.

Показовим прикладом перспективності таких засобів моніторингу за дотриманням правил є робот K5, розроблений компанією Knightscope.

Нещодавно стало відомо, що керівництвом Microsoft прийнято рішення, що робот K5 займатиметься патрулюванням кампусу, де розташований головний офіс компанії. Ймовірно, такий вчинок однієї з найбільших корпорацій у світі — перший серйозний крок для популяризації роботів охоронців.