Автоматичний помічник військовим

Початок ери робототехніки

Центр Штучного інтелекту при Стенфордському університеті розпочав роботу над створенням роботизованого пристрою, здатного орієнтуватися та безпечно рухатися у приміщенні. В основу даного проекту було закладено конструкцію на колісних шасі з функціями самонавчання й цілісного аналізу заданих програм.

 

Проєкт Shakey

У 1972 році завершилася розробка проєкту Shakey, цей пристрій за допомогою телекамери та набору датчиків міг визначати поточне розташування й габаритні розміри предметів поблизу. Робот демонструвався в спеціальному павільйоні з кількох приміщень та виконував завдання: посунути предмет, відкрити двері, увімкнути світло тощо.

Перспективність алгоритму Shakey дала імпульс подальшим розробкам більш досконалих автоматизованих пристроїв і впровадження в них нових здібностей, наприклад, ідентифікація голосових команд.

 

Shakey

Автоматизований покіс трави

У 1969 році компанія MowBot Inc. представила першу газонокосарку-робот. Пристрій працював від акумуляторної батареї, заряду якої було достатньо для косовиці 650 м2 газону. Апарат коштував $795 і за всіма параметрами був далекий від сучасних розробок, головна ідея відмови від проводів стала стрімко розвиватися.

Робот-газонокосарка від MowBot Inc.

 

Arok: робот-слуга

Винахідник Бен Скора представив своє бачення житла майбутнього з дистанційно керованим освітленням і, звичайно ж, роботом-прислугою. Досить футуристично для 70-х років минулого століття. Робота звали Arok, його зріст був два метри й схожий він був чомусь на голлівудських злих геніїв.

 

Робот-слуга Arok

Arok умів виносити сміття, принести напої та прогулятися із собакою. При цьому наявність оператора була обов'язковою.

Ігровий робот Omnibot

Omnibot 2000 був випущений у 1984 році та являв собою надтехнологічну модель серед найнезвичайніших іграшок на той час.

Omnibot 2000 міг управлятися дистанційно, але основною перевагою стало самостійне переміщення робота заданим маршрутом. Інформація з пересування записувалася на касету, після чого робот міг виконувати функції офіціанта, доставляючи напої на вечірці.

 

Ігровий робот Omnibot

Людиноподібний робот від Honda

Найбільш відомий на сьогодні робот-гуманоїд ASIMO — розробка інженерів компанії Honda. Робота над пристроєм велася близько десяти років, основний акцент був спрямований на швидкість переміщення, високий рівень спритності та взаємодії з людьми.

 

Робот-гуманоїд ASIMO

ASIMO привітно зустрічає гостей рукостисканням і виконує функції офіціанта.